Projekt

Här presenteras alla de grymma ungdomsprojekt som blivit beviljade och genomförs i sydöstra Skåne 2020-2021.

Pågående projekt

Unga influencers på landsbygden
Projektet Unga influencers på landsbygden ger unga mellan 16 och 25 år möjlighet att få sommarjobb som lokal influencer och dela med sig av sin vardag som ung på landsbygden i sociala medier. Det långsiktiga syftet med projektet är att främja ungas möjlighet till engagemang och delaktighet på landsbygden och att lyfta fram landsbygden som en attraktiv plats att bo på för unga. Projektet är ett samarbete mellan ungdomsprojekten i Leaderområdena i Sydöstra Skåne och MittSkåne. Inom ramen för projektet erbjuds en ungdom i Leaderområdenas respektive kommuner; Eslöv, Höör, Hörby, Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad, möjligheten att få sommarjobb som influencer.

Friidrottsskola
Ystads IF’s Friidrottsskola är en given höjdpunkt för många barn och ungdomar i Ystads kommun med omnejd under sommarlovet. När kommunen drog in bidragen till sommarlovsaktiviteter sökte en grupp aktiva ungdomar i klubben stöd från La Source för att kunna arrangera Friidrottsskola även sommaren 2020. Vecka 28 och 33 får 40 ungdomar åt gången möjlighet att under lekfulla former testa de flesta av friidrottens många olika grenar med allt ifrån häcklöpning och höjdhopp till kulstötning och diskuskastning. Ledare är klubbens aktiva ungdomar och fokus ligger på att upptäcka tjusningen med friidrottens allsidighet med grenar för all förmågor och intressen.

Sommargolf Ystad GK
Ystad Golfklubb har en hög medelålder bland de som spelar på banan och har et starkt behov av att attrahera fler unga golfare. Tre av klubbens etablerade juniorgolfare kommer därför hålla i öppen prova-på-golf under hela sommarlovet för de som vill testa på golf. De som är nyfikna på golf kan komma bort till klubben, låna utrustning och få hjälp att komma i gång av juniorledarna. Sommargolfen avlutas med en utflykt/träningsläger över en helg till en närliggande golfklubb för alla som kommit i gång med golfen.

ÖMT’s A-traktorbygge
I Tomelilla är intresset för fordon och teknik stort bland kommunens ungdomar. På Kastanjeskolan bedrivs en EPA- och teknik profil på högstadiet och skolan har investerat i en ny teknikhall med tillhörande verkstad. Eleverna på EPA-profilen har startat Österlens Motor- och Teknikförening för att kunna fortsätta ta del av sitt gemensamma motor- och teknikintresse även på fritiden. Med stöd från La Source kommer ungdomarna nu ha möjlighet att hålla verkstaden öppen på eftermiddagar och kvällar med handledare på plats för att kunna meka och serva sina fordon även utanför skoltid. Projektet innefattar även ombyggnad av en personbil till en A-traktor där deltagarna får kunskap i hur man planerar och bygger om en A-traktor från grunden.

JEANNE
Projektet JEANNE vill slå ett slag för ung lokalkonst och förverkliga drömmen om att få sätta upp en egen konstutställning på temat ”flicka till ung kvinna”. Konsten skapas av projektgruppen själva och kommer att spegla utvecklingen från att vara flicka till att bli den unga kvinnan. Utställningen inleds med en vernissage på Ystad Konstmuseum den 24 oktober och under kulturlovet kommer olika workshops att hållas där unga får möjlighet att skapa och ställa ut sin egen konst. Genom att uppmärksamma konstintresset bland unga hoppas projektgruppen sporra andra ungdomar till att våga uttrycka sig och följa sina mål.

Följ med på resan fram till konstutställningen på projektets Instagramkonto:  @projektjeanne

Rookie
Det finns många kulturintresserade och konstutövande unga på Österlen men det saknas ofta broar och kommunikationsmöjligheter mellan dem. Projektet Rookie syftar till att öka inkluderingen av unga konstintresserade och dessutom ge dom större möjlighet att etablera sig på konstscenen. Genom medverkan i konstnärliga samarbeten, workshops, event, utställningar, sociala sammankomster och utbildningar ska unga på Österlen först få testa på att vara rookies, sedan bli mer insatta och vilja fortsätta utvecklas inom kulturyrken.

Bio8

Bio8 är en nystartad förening för filmintresserade ungdomar i sydöstra Skåne. Vid fem fredagskvällar under våren och hösten kommer de visa filmer på vackra Biografteatern Scala – Ystad. Filmer som ungdomarna själva är med och väljer och röstar fram. När filmen börjar? Klockan 8 (20.00) såklart 🙂.

Följ projektet i sociala medier:
Facebook: Bio8
Instagram: @bio8ystad

 

 

Genomförda projekt

Uppstart för Harry Potter veckan
Under sportlovsveckan arrangerade Ungdomens Hus tillsammans med Klostret, Ystads konstmuseum, Ystad Studios Visitor Center och Stadsbiblioteket tre temadagar fyllda med upplevelser i den magiska världen för unga mellan 11-16 år. KulturCrew Ystad rivstartade Harry Potter dagarna och invigde temaveckan med en öppen visning av den första Harry Potter filmen på Bio Scala måndagen den 17 februari.

 

 

Inspirationsdag + Träningsläger Dans
Tomelilla Gymnastikklubb fyller 90 år under 2020 och har förutom gymnastik även en relativt nystartad dansverksamhet med flera nya unga ledare med olika erfarenheter. En inspirations- och utbildningsdag för dansledarna ska få dem att hitta samhörighet, samarbete och enighet. De får även lära sig nya steg och danstyper samt att lägga upp och planera danspass. Dansledarnas nyvunna kunskaper omsattes sedan i praktiken när de planerade och arrangerade ett dansläger för i början av augusti där barn och ungdomar fick en möjlighet att prova på olika dans och förhoppningsvis väljer att fortsätta dansa och bli medlemmar i klubben till hösten.

 

 

 

 

 

 

Dela: