Inspiration

Stigcyklingens hjältar

Publicerades den 22 november 2021

Bakom varje märkt mountainbikeled ligger hundratals timmar ideellt arbete. Stigcyklingens hjältar – de som fixar avtal, leddragning, samordning, röjning och märkning – de vill vi hylla!

I denna reportageserie av Nellie Larsson möter vi några av de hjältar som ger oss märkta MTB-leder i sydöstra Sverige.

TEXT & FOTO: Nellie Larsson

Fredric Piper

”Jag har njutit av varje spadtag” så säger Fredric Piper när vi pratar om MTB-lederna i Salsbjer. Med imponerande envishet drev han en process på tre år för att få tillstånd att anlägga tre märkta cykelleder i fågelskyddsområdet vid Sövdesjön. Därefter grävde, röjde och märkte han lederna. Hur orkade han? ”Jag är sån som person. Om jag ser att något är möjligt, så ger jag inte upp i första taget. Här såg jag möjligheten, men jag såg också vikten av att driva processen hela vägen, både för myndigheterna och för utvecklingen av mountainbikeleder i stort.”

Som liten grabb grävde han cykelspår i sandlådan och sen blev det motorcrossleder i skogen. ”Jag har egentligen byggt flowiga leder i hela mitt liv” säger han. Men det var först som vuxen, efter några år som landsvägscyklist, som han hittade till stigcyklingen. Han mådde bra av att cykla i skogen. ”Men jag märkte att det var svårt att hitta bra spår att cykla på” säger han. Tanken på att ge stigcyklister bra och nära MTB-leder föddes och snart var han djupt engagerad i utvecklingen av stigcykling i Skåne. ”Det behövs fyra till fem riktigt bra MTB-destinationer i Skåne. Jag brinner för att få vara med och skapa en eller två av dem.”

Just i Salsbjer kommer det sannolikt inte att bli fler leder, däremot hoppas han utveckla teknikområdet i samband med att den gamla idrottsplatsen utvecklas. Intresset för stigcykling är numera glödhett i Sövde. Både byalaget och Friluftsfrämjandet har satsat pengar på de maskinbyggda delarna av lederna och Friluftsfrämjandet bedriver en MTB-skola som lockar runt 30 barn på träningarna. Fredric berättar att det dessutom blivit populärt med barncykelkalas på teknikområdet. ”Friluftsfrämjandet har skapat en levande cykelkultur här i trakten” berättar han. Han lägger otaliga timmar och oändligt med energi på att bygga och märka leder, driva projekt och nätverk, samla in pengar och föra dialog – allt för utvecklingen av skånsk mountainbike. ”Belöningen är att se andra bli glada av att cykla stig” säger han och reser sig upp från det solvarma gräset. Han är i full färd med att märka upp en ny led i Sjöbo och skapa ännu mer cykelglädje i sydöstra Skåne.

Snabba hjul om Salsbjer MTB
Lederna i Salsbjer ligger i Sövde, några kilometer söder om Sjöbo. Lederna är anlagda i ett fågelskyddsområde vid Sövdesjön. Du hittar trailcenter, med start för de tre lederna och teknikområde, på byns gamla idrottsplats. Det finns bilparkering i närheten. Cyklingen i Salsbjer passar alla, från de allra minsta cyklisterna till erfarna mountainbikecyklister. Det här är ett kanonbra ledområde för familjer. Det finns en välbyggd grön led på 200 meter. En händelserik blå led med doserade kurvor och skojiga pucklar på 3 km samt en tekniskt och fysiskt krävande röd led på 3,3 km. På den får du bland annat kittlande skråkörning och kurvig nedförsåkning. Skogen i Salsbjer är tät och ger en intensiv och unik upplevelse. Sommartid är det nästan som att cykla i en djungel.

Angelica Andersson och Calle Hylén

Stigcykling är ett populärt inslag i Friluftsfrämjandets utbud av aktiviteter. En lokalavdelning som erbjuder MTB är Sjöbo. ”Vi har haft MTB-grupper i fem år. Intresset växer, det har vi framför allt sett de senaste två åren”, berättar Angelica Andersson, ordförande i Friluftsfrämjandet i Sjöbo. I år har 40 barn varit med i MTB-gruppen som har träffats varannan vecka under vår och höst. ”Vi har tyvärr fått säga nej till 10–20 barn, eftersom vi har brist på vuxna ledare. Föräldraengagemanget i trakten är annars stort, men många känner sig nog osäkra på att ta rollen som ledare”, säger Calle Hylén som ansvarar för lokalavdelningens MTB-verksamhet.

Friluftsfrämjandet erbjuder centralt arrangerade ledarutbildningar. Där utbildas huvudledare, vilka sen supportas av hjälpledare ute i lokalavdelningarna. ”Det viktigaste för oss är att inkludera så många som möjligt. Vi erbjuder inte träning, utan fokuserar på teknik och på att barnen har kul, inspireras och utvecklas”, berättar Calle.

Friluftsfrämjandet i Sjöbo har prova-på-utrustning för många olika aktiviteter, bland annat mountainbikes. ”Det är viktigt att få testa sig fram. Tröskeln till stigcykling blir lägre när barnen först kan låna en cykel”, menar Angelica. Både hon och Calle ser allt fler MTB-cyklister på lederna i Sjöbo Ora och på både vardagar och helger. Men de allra flesta är män och pojkar och så är det även i deras verksamhet. ”Vi har cirka fem flickor och 35 pojkar i MTB-gruppen” säger Calle. Han och Angelica upplever att tjejer ofta är lite försiktigare och att de söker tryggheten i att cykla med andra tjejer. ”Jag tror att tjejer vill ha specifika tjejgrupper att cykla med och gärna kvinnliga ledare, vilket vi saknar, ” säger Calle.

Friluftsfrämjandet har stor nytta av de MTB-leder och det teknikområde som Skånsk Mountainbikeutveckling har anlagt och märkt upp i Sjöbo Ora. ”Vi är väldigt tacksamma för det arbete som Fredric Piper och stiftelsen gör och har gjort här”, säger Angelica. Det är fortfarande Skånsk Mountainbikeutveckling som ansvarar för underhållet av lederna i Sjöbo Ora, men Friluftsfrämjandet har en liten stigbyggargrupp som hjälper till att hålla rent och göra enklare ombyggnationer. ”Vi arbetar med lederna under perioder, mest på våren och hösten och helt på ideell basis”, säger Calle. De önskar att kommunen tog ett större ansvar för MTB-spåren, i likhet med sitt ansvar för övriga motionsspår i området.

Både Calle och Angelica puttar in massor med tid och energi i Friluftsfrämjandets verksamhet. Calle gillar att se andra må bra på cykeln och han tycker själv det är roligt att trampa stig. Angelica beskriver sig själv som en genuin föreningsmänniska. I sin roll som ordförande i lokalavdelningen lägger hon runt 30 timmar i veckan på ideellt arbete. ”Jag tycker helt enkelt det är roligt”, säger hon om sitt enorma engagemang för friluftslivet i Sjöbo.

Snabba hjul om Sjöbo Ora Mountainbike
I Sjöbo Ora finns fem märkta leder och ett teknikområde. För de yngsta cyklisterna finns en kort, grön led, medan äldre barn och vuxna har tre blå leder och en röd att välja på. Lederna erbjuder lekfull, händelserik stigcykling i varierad terräng. Snäva kurvor och trixiga partier varvas med mer snabbkörd stig. Den röda leden har enduroliknande partier som skapar utmaningar både uppför och nedför. Under 2021/22 anläggs och märks en ny blå led, Blå 4.

Peter Eriksson

Peter Eriksson är motorn i Ystads Backar MTB. Med ett enormt engagemang har han, och ett trettiotal andra entusiaster, fixat tillstånd till, anlagt och märkt upp fem leder i ett säreget naturområde nära stan. På bara ett år. ”Jag gillar det lokala och har ett brett kontaktnät. Det underlättade när vi jobbade fram avtalet om nyttjanderätt” berättar han. Ystads backar är en gammal soptipp som ingen såg värde i. ”Det är svårarbetat. Men det har gett oss stigcyklare i Ystad något att samlas kring och känna stolthet för”. Här kan de cykla fritt. Ingen kan mota dem från backarna. ”Att uppmuntra till stigcykling här är ett smart sätt att minska konflikter på andra ställen” menar Peter.

De har en Facebookgrupp för samordning. Hur många som aktivt jobbar med lederna varierar med livet i övrigt, men oftast är de 8–10 personer som samlas för att jobba. ”Vi har kommit fram till att korta jobbdagar är det bästa. Vi jobbar stenhårt i tre timmar”.

De skyltar lederna enligt MTB Skånes ramverk. ”Vi fick ett färdigt koncept att gå in i. Det gör att vi kan lägga allt vårt fokus på lederna. Dessutom kan vi luta oss mot den kunskap som finns i nätverket” säger Peter.

Att det är själva lederna som är Peters drivkraft råder det inget tvivel om. ”Jag vill ha MTB-leder nära. Att kunna sätta mig på cykeln och dra direkt ut. Att inte behöva ta bilen för att träna”.

Lederna på Ystads backar har gett de lokala stigcyklisterna en samlingspunkt som erbjuder nya cyklister gemenskap. ”Det finns ett lokalt engagemang som överträffar alla förväntningar”, säger Peter innan han tar en klunk vatten och ger sig ut på sina älskade backar.

Snabba hjul om Ystads Backar MTB
Du hittar Ystads Backar MTB norr om stan. Från samlingsplatsen når du fem leder. Grön 1 ger 500 meter flowig, kul stig. Blå 1 är 2 km och passar såväl nybörjare som vana cyklister. Med härliga kurvor slingrar den sig fram i gräset. Områdets röda led är 4,5 km och bjuder på intensiv stigcykling med flera krävande stigningar och kittlande nedförsbackar. Här finns också en lummig skogsslinga som ett välsmakande tillval. I ett skogsparti finns Grön 2 på 300 meter och Blå 2 som bjuder på tekniska utmaningar och övning i att hantera cykeln i terräng. Den är 3 km. Om du kommer med bil så kan du parkera söder om området vid frisbeegolfen och cykla till startplatsen. Ett annat tips är att utgå från kommunens fritidsanläggning i Ystad sandskog där det bland annat finns parkering, lekplats och omklädningsrum.

För mer information: MTBskane.se

Dela: