Projekt

Här presenteras alla de fantastiska ungdomsprojekt som genomförs i sydöstra Skåne från januari 2020 till september 2022.

Genomförda projekt

Uppstart för Harry Potter veckan
Under sportlovsveckan arrangerade Ungdomens Hus tillsammans med Klostret, Ystads konstmuseum, Ystad Studios Visitor Center och Stadsbiblioteket tre temadagar fyllda med upplevelser i den magiska världen för unga mellan 11-16 år. KulturCrew Ystad rivstartade Harry Potter dagarna och invigde temaveckan med en öppen visning av den första Harry Potter filmen på Bio Scala måndagen den 17 februari.

 

 

 

 

 

 


Inspirationsdag + Träningsläger Dans

Tomelilla Gymnastikklubb fyller 90 år under 2020 och har förutom gymnastik även en relativt nystartad dansverksamhet med flera nya unga ledare med olika erfarenheter. En inspirations- och utbildningsdag för dansledarna ska få dem att hitta samhörighet, samarbete och enighet. De får även lära sig nya steg och danstyper samt att lägga upp och planera danspass. Dansledarnas nyvunna kunskaper omsattes sedan i praktiken när de planerade och arrangerade ett dansläger för i början av augusti där barn och ungdomar fick en möjlighet att prova på olika dans och förhoppningsvis väljer att fortsätta dansa och bli medlemmar i klubben till hösten.

 

 

 

 

 

Friidrottsskola
Ystads IF’s Friidrottsskola är en given höjdpunkt för många barn och ungdomar i Ystads kommun med omnejd under sommarlovet. När kommunen drog in bidragen till sommarlovsaktiviteter sökte en grupp aktiva ungdomar i klubben stöd från La Source för att kunna arrangera Friidrottsskola även sommaren 2020. Vecka 28 och 33 fick 40 ungdomar åt gången möjlighet att under lekfulla former testa de flesta av friidrottens många olika grenar med allt ifrån häcklöpning och höjdhopp till kulstötning och diskuskastning. Ledare för friidrottsskolan var klubbens aktiva ungdomar som planerade och genomförde träning och aktiviteter med fokus på att upptäcka tjusningen med friidrottens allsidighet med grenar för all förmågor och intressen.

 

 

 

 

Unga influencers på landsbygden
Projektet Unga influencers på landsbygden ger unga mellan 16 och 25 år möjlighet att få sommarjobb som lokal influencer och dela med sig av sin vardag som ung på landsbygden i sociala medier. Det långsiktiga syftet med projektet är att främja ungas möjlighet till engagemang och delaktighet på landsbygden och att lyfta fram landsbygden som en attraktiv plats att bo på för unga. Projektet är ett samarbete mellan ungdomsprojekten i Leaderområdena i Sydöstra Skåne och MittSkåne. Inom ramen för projektet erbjuds en ungdom i Leaderområdenas respektive kommuner; Eslöv, Höör, Hörby, Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad, möjligheten att få sommarjobb som influencer.

 

 

 

 

 

 

Sommargolf Ystad GK
Ystad Golfklubb har en hög medelålder bland de som spelar på banan och har et starkt behov av att attrahera fler unga golfare. Tre av klubbens etablerade juniorgolfare kommer därför hålla i öppen prova-på-golf under hela sommarlovet för de som vill testa på golf. De som är nyfikna på golf kan komma bort till klubben, låna utrustning och få hjälp att komma i gång av juniorledarna. Sommargolfen avlutas med en utflykt/träningsläger över en helg till en närliggande golfklubb för alla som kommit i gång med golfen.

 

 

 

 

 

 

Teaterfestival för barn och ungdomar
2020 är ett mycket speciellt kulturår och för att hålla kulturen i Ystad levande i Ystad under dessa svåra tider kommer Sommarteatern mellan den 4-6 december sätta ihop en teaterfestival för barn och ungdomar. Sju stycken grupper från Sommarteaterns kursverksamhet kommer under en helg sätta upp olika musikalföreställningar på Scalabiografen i Ystad inför begränsad publik. För att kunna erbjuda alla som vill att ta del av festivalen så kommer alla föreställningar också filmas in och redigeras. Målet med festivalen är att skapa större intresse för kulturverksamhet för barn och ungdomar i Ystad och kringliggande kommuner samt att barnen och ungdomarna ska få möjlighet att ta med sig kunskap om vad det innebär att tillsammans skapa en föreställning som spelas inför publik.

 

 

 


ÖMT’s A-traktorbygge

I Tomelilla är intresset för fordon och teknik stort bland kommunens ungdomar. På Kastanjeskolan bedrivs en EPA- och teknik profil på högstadiet och skolan har investerat i en ny teknikhall med tillhörande verkstad. Eleverna på EPA-profilen har startat Österlens Motor- och Teknikförening för att kunna fortsätta ta del av sitt gemensamma motor- och teknikintresse även på fritiden. Med stöd från La Source kommer ungdomarna nu ha möjlighet att hålla verkstaden öppen på eftermiddagar och kvällar med handledare på plats för att kunna meka och serva sina fordon även utanför skoltid. Projektet innefattar även ombyggnad av en personbil till en A-traktor där deltagarna får kunskap i hur man planerar och bygger om en A-traktor från grunden.

 

 

 

Folkrace och körutbildning
De motorintresserade ungdomarna i Österlens Motor- och teknikförening byggde sin egen A-traktor och startade upp verksamhet på fritiden i skolans teknikverkstad. Nu vill de visa kompisarna hur kul och spännande det är med motorsport och låta dem få vara med och provköra fullstora bilar i form av folkrace och EPA traktor. För att kunna göra det på ett lagligt vis behövs ett inhägnat godkänt område och projektidén går därför ut på att hyra Svampabanan med tillhörande folkracebilar och handledare för att provköra dem på ett säkert vis. Genom projektet skapas ytterligare en träffpunkt där  motorintresserade ungdomar kan träffas och umgås under kontrollerade former kring det de gillar.

 

 

 

 

 

Ungdoms-Hänget i Köpingebro
Allt fler ungdomar sitter hemma bakom någon skärm som tv, dator eller mobil. Brott och våld går ner i åldrarna och ökar kraftigt. Mobbing och utanförskap är för många en vardag. Detta vill projektgruppen förändra genom att skapa en gemenskap och ett ”Häng” i Köpingebro för ungdomar från 13 år och uppåt där alla oavsett bakgrund är välkomna. En mötesplats där de kan träffas under ledning av unga-vuxna och vuxna ledare för att på detta sätt inge en större trygghet. Målet är att skapa aktiviteter för unga på fredags- och lördagskvällar och etablera en gemenskap och mötesplats där alla unga kan känna att de hör hemma.

 

 

 

 

Kreativt entreprenörskap
Det finns många kulturintresserade och konstutövande unga på Österlen men det saknas ofta kunskap kring hur man kan ta sitt intresse vidare från att vara ”nybörjare” till att bli ”professionell” och kunna försörja sig inom ett kreativt yrke. Projektet Kreativt entreprenörskap erbjuder en specialutformad utbildningsdag med målet att förse deltagarna med verktyg och kontakter inom branschen för att fler ska kunna arbeta med kreativitet.

JEANNE

Projektet JEANNE vill slå ett slag för ung lokalkonst och förverkliga drömmen om att få sätta upp en egen konstutställning på temat ”flicka till ung kvinna”. Konsten skapas av projektgruppen själva och kommer att spegla utvecklingen från att vara flicka till att bli den unga kvinnan. Utställningen inleds med en vernissage på Ystad Konstmuseum den 24 oktober och under kulturlovet kommer olika workshops att hållas där unga får möjlighet att skapa och ställa ut sin egen konst. Genom att uppmärksamma konstintresset bland unga hoppas projektgruppen sporra andra ungdomar till att våga uttrycka sig och följa sina mål.

Följ med på resan fram till konstutställningen på projektets Instagramkonto:  @projektjeanne

 

 

 

 

Bio8
Bio8 är en nystartad förening för filmintresserade ungdomar i sydöstra Skåne. Vid fem fredagskvällar under våren och hösten kommer de visa filmer på vackra Biografteatern Scala – Ystad. Filmer som ungdomarna själva är med och väljer och röstar fram. När filmen börjar? Klockan 8 (20.00) såklart 🙂.

Följ projektet i sociala medier:
Facebook: Bio8
Instagram: @bio8ystad

 

 

 

Vårgolf 2022
Då det blir allt lättare för barn och ungdomar att sitta hemma framför mobil och dator ville några engagerade ungdomsledare i Sjöbo Golfklubb tidigarelägga starten på golfsäsongen för att kunna erbjuda träning under en större del av året. Genom att vid 6 tillfällen under tidig vår erbjuda gratis träning för unga i och utanför kommunen var förhoppningen att kunna rekrytera nya juniorer och samtidigt erbjuda klubbens befintliga juniorer mer träning. Projektets syftade till att öka intresset för golfen bland unga och hjälpa nya spelare att klara sitt Gröna kort.

Sova ute i Snogeholm
Naturen är en fantastisk plats och projektgruppen vill bidra med inspiration till ungdomar vad man kan roa sig med ute i naturen. Att hitta på aktiviteter, träffa nya människor och samtidigt njuta av  vackra landskap behöver inte vara svårt eller krångligt och därför arrangeras övernattning i Snogeholms Strövområde vid två tillfällen under våren/sommaren 2022. Målet med projektet är att skapa en rolig och minnesvärd aktivitet som skapar inspiration åt ungdomar till att hitta ut i naturen.

 

 

 

 

 

 

Borrby by Backpack
Eleverna i årskurs 5 och 6 på Borrby skola har med hjälp av stöd från LEADER Sydöstra Skånes ungdomsprojekt La Source skapat en sommaraktivitet som går under namnet Borrby By Backpack. Borrby By Backpack är en historisk vandring i Borrby där du samlar ord och siffror till en slutlig gåta som ska lösas. Gillar du utmaningar och att få använda både kropp och knopp så är detta något för dig! Premiären sker måndag den 4 juli kl. 13-17 med start i Bokhuset på Köpmangatan 28 i Borrby.

 

 

 

 

 

 

 

Dela: